Vad är en skadlig ljudnivå för barn?

Det är inte enbart vuxna människor som kan fara illa av höga ljudnivåer, utan även barn. Men vad är egentligen en skadlig ljudnivå för barn och hur kan man undvika att en sådan uppstår? I denna artikel reder vi ut alla frågetecken.  

 

När blir ljudnivån skadlig för barn?  

Gränsen för skadligt buller går vid 85 dB och gäller för både barn och vuxna.

Det är däremot inte så att barnen blir hörselskadade eller får andra skador så fort ljudnivån uppgår till 85 dB. För att sådana skador ska uppstå måste de utsättas för ljudnivåerna under en längre tidsperiod.

Om ljudnivån däremot börjar närma sig eller till och med överstiger 100–120 dB kan detta vara direkt skadligt. Även detta gäller för såväl barn som vuxna.

 

Risker med förhöjda ljudnivåer

Det finns stora risker med att utsättas för höga ljudnivåer, och även om det inte uppstår direkta skador vid 85 dB, kan det medföra allvarliga skador i längden. Till de mer allvarliga skadorna hör exempelvis hörselnedsättningar, tinnitus och blodtrycksförändringar.

Utöver detta så kan kortare exponering resultera i tillfälliga problem som huvudvärk och koncentrationssvårigheter, men också försvåra inlärningen och inverka på talförståelsen.

Sammantaget gör detta att man bör ta buller och höga ljudnivåer på största allvar, framförallt när det kommer till det käraste vi har – våra barn.

 

Så kan du minska ljudnivåerna 

En av de platser där risken för buller är som allra störst är förskolor, där många barn vistas på en och samma gång. Förutom tjut och gråt kan det uppstå oväsen från leksaker och liknande. Något som medför ökade risker för såväl barn som vuxna!

För att minska både ljudnivåerna och riskerna på förskolan, kan du med fördel använda dig av nedanstående tips:

 

1. Använd mjuka leksaker

Förskolan ska vara en rolig plats. En plats där barn kan leka och utvecklas tillsammans. Därför finns det vanligtvis en mängd leksaker som byggklossar, bilar och lekfigurer tillgängliga. De flesta av dessa är tillverkade av hårda material som plast och trä, vilket gör att ljudnivån snabbt blir hög när de används.

För att minska ljudnivåerna kan du istället se till att använda leksaker som är tillverkade av mjukare material. Om än det inte är möjligt att byta ut alla leksaker så kanske det går att byta ut majoriteten av dem.

 

2. Inred med mjuka material

Förutom mjuka leksaker kan du inreda med mjuka material och möbler som mattor, soffor, gardiner och andra liknande textilier. Detta kommer resultera i att överflödigt ljud absorberas.

 

3. Montera väggabsorbenter

Trots att ovanstående metoder kan hjälpa till att minska ljudnivåerna, är det oftast inte tillräckligt. Då kan det vara en bra idé att montera så kallade väggabsorbenter i lokalerna. Dessa är tillverkade av speciella material som effektivt minskar buller.

 

4. Montera ett akustiktak

Utöver väggabsorbenter kan det vara fördelaktigt att montera ett så kallat akustiktak i lokalerna. Precis som väggabsorbenterna är dessa tillverkade av speciella material som effektivt minskar buller och oljud. Faktum är att akustiktak ger det alla bästa skyddet.

 

Ta hjälp av Allakustik Under(bara)tak

Hos oss på Allakustik Under(bara)tak hittar du ett stort utbud av både väggabsorbenter och akustiktak. I vår produktkatalog hittar du allt du kan tänkas behöva för att minska ljudnivåerna på förskolan.

Önskar du hjälp med att välja rätt produkter och även installera dessa, är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna genom hela processen – från beställning till montage.